Skip to main content

perubahan anti drastik

assalamualaikum dan salam sejahtera dan salam satu sabah satu malaysia. naaaaaaaaa. hahaha. okay, saja ja buat lawak bodo malam2 ni. sebenarnya tgh menaip dgn seksatedd nya niii sebab dah dpt online after five days without internet. hmm . wonder how the feelings? W.O.R.S.T bosan ok. xda tempat bermanja. lol. rasanya smua internetaddict mcm aku mmg aku feel xkaruan kalau xda internt. tapi, aku cool jak sebnarnya. muhaha.

kay , berbalik kpd issue kita d atas , perubahan anti drastik? eeee. apa ne? hmmm.
perububan anti drastik ni aku letakkan sebagai satu peruban tapi perlahan lahan dan bukan drastik. 
untuk apa? untuk diriku yang ska menerokah dunia MALAS. aku sgt super duper malas sejak2 habis study kat matriculation colloge ne. sgtlah pemalas tahap tak ingat dunia. kerja aku dalam bilik 24hours , hanya kluar bilik di kala perlu iaitu makan. sangatlah sadis? msti tertanya2 apa aku buat kan? simple.
online, dgr lagu, menyanyi, main guitar, calling, texting , watching movies 
naaa. sgtlah tak sihat kan cara kehidupan aku yg dah dekat sebulan ni. yeah, but for sure kalau suruh mengemas pun dah ada maid, nak suruh masak aku takpandai masak , nak suruh apa lg. xda kerja. rasa2 otak dekat2 mau berkarat sebab duduk terperuk kat rumah. mau outing berjoli di KK pun xda kawan. apalah ertinya berjoli andai sendrian? naaa. amik kau! muhaha :D

so. apa yg anda nmpk mengenai post di atas itu adalah ayat2 shitstudent mcm aku. HAHAH. tu adalah ayat budakpemalas mcm aku. sbnrnya kita perlu berubah, jgn jadi malas tak bagus jadi mls macam aku ney. lepas kwn sa telah membrainwashkan otak sy tadi, ada betulnya jg . kita yg budak2pemalas ataupun penganggur terhormat, sebenarnya ada jd kerja. jgnla mengharap parents yg masak, jgnlah mengharap maid yg buat smua kerja. rajin2 lah diri untuk menjurumuskan diri kedunia rumah , if kamu tak amik part time job lar.:) tentuuu parents kamu bakal bahgia dengan melihat anaknya jadi rajin dan rajin. okay my bestie pernah ckp, first step nak jadi/nmpk rajin is bangun awal . yes. kalau kamu bangun awal, sa rasa ibu/ayah kmu msty happy =) knp sy ckp cmne? sbb sa selalu bgun lewat n my parents selalu nda happy tgk sy mcm tu. muahha! so, skrg kita start la bangun awal, tidur awal, tolong2 kemas rumah, belajar memasak dan mengayakan hidup yang sihat.

saya pun bukan rajin, sama jak. pemalas. namun, sbgi penganggur yg terhormat saya menyeru anda anda anda anda yg si pemalas tu jomlah kita bangun mendirikan tembok kerajinan. selain dpt bodek parents *manatau kot2 dpt duit lebih* muahha , kita jg dapat mengisi masa2 lapang kita dgn benda yang BARU. mari berubah! takperlu laju2, pelan2 jak =) anti drastik, tapi hasilnya mungkin membanggakan.

sekian,
budak malas.

Comments

Popular posts from this blog

kisah bilik AG.10

assalamualaikum n haliuu :D

hye hye heyyo heyyo! okay whatsup kwn2 ni ari? ok jg ka? hopefully, suma sihat and comel2 belaka. amboik! hehe. okayy, tnpa membuang masa yg byk, hri ni sa maw cer psl bilik! BILIK? knpa dgn bilik? hehe. sa maw cerita kisah bilik yg pernah sy diami di kolej matrikulasi labuan *KML* :D

dipendekkan cerita, bilik original saya ialah AG.10. apa e2 AG.10 ? hehe. actually .

A : Karisma A = BLOK A
G : Ground Floor
10 = Number bilik

dan pada akhir sem dua sya berpindah randah ke bilik 1.21 = blok A tingkt satu bilik 21 . yiii . bilik bestfriend saya iaitu Najie

kita mulakan dgn kisah ag.10.. sesungguhnya! ag.10 mencoret seribu satu kenangan kpd saya. tula bilik pertama saya kongsi dgn kwn2. karisma A tu dorm pertama sy. before this saya tdk prnh tggl asrama :) dlm bilik tu menyaksikan penat lelah, tangis, tawa, gembira, dendam, marah, sayang and mcm2 gik.

ada satu perkara kebetulan yg very amazing bg sy, sbb roomate saya kebetulan smua dr TAWAU. saya sorang jak dar…

kehidupan d KML ;')

Assalamualaikum wbt n salam satu kesedihan *for those who in sedih mood*

first of all before i start. let me cry. i wanna cry cry cry . homesick. gilaa. i miss my mom, my dad . i can't even stop think bout it even skrg ni dah msuk second week aq kat KML. its suppose to be KM-HELL. series. ok. aq xkisah if aq kena suruh bt kerja2 sendiri like cuci baju n so on. but aku xleh jauh dr parents aku. series. dulu b4 masuk KML aku rasa mcm 'oh yeah. aku boleh tggl jauh dr dorg..skjp jak tu homesick'..n rasa mcm xsabar maw cau dr ruma. but now, HELL NO! aku maw balik ruma, aq maw tgk mama aq hari2. aku nda thn wo sini. there's no happiness. yg ada PENING TEKANAN. you know what, aq blajar something kat sini that aq baru nmpk rasa SAYANG aku ngan parents aq yg sgt2 KUAT. b4 diz maybe aq mcm budak nakal kat rumah, slu lwn ckp mama. but now.. i want my mom, my dad besides me. *crying* ya Allah, kuatkan hati hambumu ini. Kadang2 aku rasa xble tahan wo..this is the first time aq rasa …

info mengenai chemical engineering

SALAM (: halo halo halo! hye eberiwan!
huargghh. ngantuk ar skg ne. tp takpa laa! okay hari ni maw kongsi cket pasal chemical engineering. mungkin ada yang masih kabur2, takfaham sgt what is chemical engineering/kejuruteraan kimia ni. esp for those yg lepasan spm tu. jom baca (:


Apakah dia bidang kejuruteraan kimia?

Kejuruteraan kimia adalah satu cabang profession kejuruteraan yang meliputi segala aktiviti sertaproses untuk menghasilkan bahan yang berguna dari bahan mentah, atau untuk menambah nilai sesuatu bahan.


Adakah jurutera kimia diperlukan di Malaysia?

Negara memerlukan seramai 29,000 jurutera kimia pada tahun 2010, menurut Datuk Rahmah Abu Kasim, Penasihat National Economic Action council (NEAC). Sehingga tahun 2000, jurutera kimia yang berkerja di Malaysia hanya berjumlah 2900 orang (The STAR, April 9, 2003). Di Malaysia, sebanyak 10 buah universiti menawarkan program kejuruteraan kimia (5 daripadanya berusia kurang dari 5 tahun, oleh itu belum menghasilkan graduan). Sehingga t…