Thursday, April 28, 2011

saya dapat matriks (:

Assalamualaikum wbt :) hye smua! hari ni happy jugak sbb hari adalah hari cek result permohonan matriks . dan keputusan saya ..



this is the first permohonan aku yg diterima slps UTP tolak aku . huwoo! haha! Alhamdulillah dpt . Actually aku bingung kenapakah aku dpt d labuan? aq apply pilihan pertama di selangor, pastu n9 , pastu johor. mmg xdalah apply d KML. tp ramai ckp matriks kali ni yg tggl Sabah & Sarawak mmg dpt KML. so, aq redha jak lar. haha. yg pntg dpt :) 

skrg aku blur, maw amik ka ni atau amik diploma? aduy ... fikir2x ..


Monday, April 25, 2011

kehebatan peguam jahanam..

salam semua..haliuu hye! today, aku update my blog aroun 12-ish. yeahh. totally bosan weyy kat ruma sorg2. choi. BOSAN. so, aq bukak lar forum lepasan spm 2010  kanss. pastu dorg share benda ni n minta tlg sebarkan.. so, aq dgn murah hatinya tlglah sebarkan kan...mmg xpatt apa dorg ckp kat bawah ni .. cer baca.. bg yg lom baca ar..



Azlina Jailani telah menang di Mahkamah.
mereka tak akan menang kerana melawan Allah, mereka hanya menang sementara di dunia... sapa yg lebih berkuasa...sama-samalah kita berdoa agar kita, generasi kita dan semua umat Islam yg ada sekarang sentiasa dlm Agama Allah dan dilindungi Allah swt dan dijauhkan dari terpesong aqidah...amin
Pertubuhan Melayu Murtad telah diluluskan!!
persatuan Melayu Kristian telah SAH ditubuhkan di Malaysia !!Injil telah dicetak & di edar....IFC buat RoadshoW besar-besaran sokong kebebasan Beragama...
Bersedialah wahai saudara - saudari ku yang amat disayangi...BERDOALAH SEMOGA UMAT ISLAM SELAMATtolong sebarkan kepada yang cintakan AGAMA ALLAH(Agama Islam)....
ISLAM DIHINA DI MALAYSIABaca sama-sama...
Dunia akhir zaman semakin menakutkan bila berkait dgn soal akidah. Nak jadi apa dah ni?? Patut laa ada yang kata tak nak ada anak. Bukan takut nak beranak, tapi takut ada anak yang terpesong akidah.. baik tak de langsung!!
Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkan signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swt kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal [3]. Datuk Harussani juga minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajarkuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan IFC ini adalah musuh Islam di M`sia.
Tuan-tuan tau depa minta apa kat PM?...Depa send memorandum kepada PM meminta 15 perkara berhubung dengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia .
Antaranya:
1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun.- Tu dia tuan-tuan. Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat anak-anak. Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah,tanya kat anak kita, 'Hang nak ikut ugama apa?'...Kalau dia kata nak jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah digazetkan dalam Perlembagaan Negara.
2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum identiti agama
- maknanya, perkataan 'Islam' yang ada kat mykad kita itu,depa
- maknanya, perkataan 'Islam' yang ada kat mykad kita itu,depa minta di'tiada' kan .
3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam , dia tidak perlu masuk Islam.
4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam , mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.
5) Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid, begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah ibadat orang bukan Islam.
6) Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.
7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain- mahkamah syariah kalau takdak, habih la kita tuan-tuan. Walaupun la ni bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah nikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?....Kalau tak dak mahkamah syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah, sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar..
8) Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.
9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.
10) Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.
11) Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.
12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di Malaysia ?
...lagi 3 ana tak ingat, anta boleh refer dalam Majalah Millenium
...lagi 3 ana tak ingat, anta boleh refer dalam Majalah Millenium Muslim...
Ini dia tuan-tuan, Islam diludah depan mata kita sendiri , so mana sensitiviti kita terhadap agama kita sendiri?... Datuk Harussani tegur PM dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supayadibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?....Depa kata kat Mufti Perak, 'Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded langsung!'....Datuk Harussani balas dalam majalah 'Millenium Muslim', katanya, 'Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebihmaka inilah hadiahnya!'...Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia . Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar, macam ada benda dalam mulut sampai tak boleh nak buka!-------------------------------------------------------------------------Kata Al-Imam Ibn Kathir didalam tafsirnya: 'Sepertimana yang Tartar berhukum dengan berteraskan sistem pemerintahan yang diambil daripada raja mereka Genghiz Khan yang telah mencipta untuk mereka undang-undang Yasak yang merupakan sebuah buku menghimpunkan hukum-hakam yang diambil daripada syariat yang Berbagai, iaitu Yahudi, Nasrani, Islam dan lain-lain.
Dalamnya juga banyak hukum-hakam yang diambil daripada fikiran dan hawa nafsunya semata, lalu dijadikan undang-undang yang diikuti oleh anak cucunya. Mereka mendahulukannya melebihi kitab Allah dan SunnahRasulullah, sesiapa yang berbuat demkian maka dia adalah kafir dan wajib diperangi sehingga dia kembali kepada hukum Allah dan Rasulnya dan tidak berhukum selain daripadanya dalam perkara kecil ataupun besar (rujukan tafsiral-Quran al-'Azim oleh al-Imam Ibn Kathir jld. 2, m.s. 70. Cetakan Beirut)
Allahua`ala `alam.2 NOVEMBER 2009
**SAPA YANG BACA ARTIKAL NIE 'DIWAJIBKAN' POST KEPADA SAUDARA MUSLIM LAINNYA... KERANA INI SEBAHAGIAN DARI JIHAD... SUPAYA SAUDARA MUSLIM KITA DAPAT TAHU TENTANG UNSUR-UNSUR MENGHANCURKAN ISLAM...




okay, dah habis baca? paling BIKIN PANAS yg number 12 tu. choi punya soklan.  pa komen anda ? 

Friday, April 22, 2011

10 orang paling genius di DUNIA

Salam, haliuu.. post kedua tuk hari ni. haha. tetiba aku rajin bg info2 kanss. xpa. mari tgk sepa 10 org pling genius d dunia.. ni aku amik dr blog Senarai 10. 

Mungkin fikiran pertama anda, manusia paling genius adalah Albert Einstein, betul tak? Eum, beliau boleh dikategorikan sebagai orang yang genius kerana kemampuannya untuk menerangkan teori relativiti nye dan berjaya memenangi 3 hadia nobel sepanjang hidupnya.

Namun, malang sekali, beliau tidak disenaraikan sebagai Top 10 Manusia Paling Genius Di Dunia. Jom kita kenali golongan istimewa (bukan cacat ye...!) ini:

10. Elaina Smith, Penyampai Radio Termuda Di Dunia

Menjadi penyiar dan penasihat percintaan ketika berusia 7 tahun!
Elaina Smith, merupakan seorang anak perempuan yang berusia 7 tahun dan berjaya sebagai penyiar termuda dunia.

Ceritanya menjadi popular bermula apabila beliau menelefon sebuah stesen radio inggeris dan menasihati seorang dewasa yang menghadapi masalah dengan pasangan kekasihnya. Sejak dari itu, stesen radio tersebut mula dibanjiri dengan pemanggil apabila mereka sentiasa menanyakan Elaina! Oleh kerana itu, stesen radio tersebut menyediakan satu siaran khas untuk Elaina membantu masalah yang dihadapi oleh kebanyakan orang dewasa!

Nak tau apa jawapan yang diberikan kepada orang dewasa bermasalah tersebut?

"Dia tidak berharga untuk dirimu lagi. Hidup kamu terlalu pendek untuk bersedih hanya kerana seorang lelaki. Dan kamu perlu tahu, pasangan barunya akan selalu berfikir kalau dia tidak setia dengannya maka dia juga tidak akan setia dengan wanita lain"

9. Willie Mosconi, Mr. Pocket Billiards




William Joseph Mosconi (June 27, 1931 - September 12,1993) yang lebih popular dengan nama Willie Mosconi, merupakan seorang pemain pool professional berbangsa Amerika yang berasal dari Philadelphia, Pennsylvania.

Antara tahun 1941 sehingga 1957, dia telah memenangi World Pool Straight Championship sebanyak 15 kali berturut-turut! Dalam abad 20an ini, beliau sangat sinonim dengan permainan pool di Amerika Utara sehinggakan beliau digelar "Mr. Pocket Billiards". Dan beliau merupakan antara orang pertama yang menerajui Billiard Congress of America Hall of Fame.

Sehingga kini, Mosconi masih lagi dikenali memegang rekod dunia dalam straight pool sebanyak 526 biji bola!

8. Fabiano Luigi Caruana, Pemain Catur Termuda Menerima Anugerah Grand Master


Fabiano Luigi Caruana dilahirkan pada tahun 1992, merupakan pemain catur termuda di Itali dan Amerika Syarikat yang mendapat gelaran Grandmaster pada 15 Julai 2007. Pada ketika itu, beliau baru berusia 14 tahun, 11 bulan dan 20 hari.

Pada November 2010, dalam senarai FIDE (Fédération Internationale des Échecs atau World Chess Federation), beliau telah mendapat Elo-rating (sistem untuk mengira tahap kemahiran pemain dalam two-players game seperti catur) sebanyak 2709, menjadikannya pemain catur ranking ke-31 dunia.

7. Michael Kevin Kearney, Yang Pertama Memenangi 1 Juta Dalam "Who Wants To Be A Millionaire"


Michael Kevin Kearney dilahirkan pada 18 Januari 1984 di Honolulu, Hawaii, Amerika Syarikat. Beliau sangat genius apabila dikatakan banyak mencipta rekod dunia selain mengajar di kolej pada usia seawal 17 tahun!

Semasa beliau berusia 4 tahun, John Hopkins telah memberikannya soalan berbentuk pilihan jawapan untuk salah satu program matematiknya. Menariknya, tanpa mengulangkaji subjek tersebut, Michael telah memperolehi markah penuh dalam ujian tersebut.

Dia menjadi jutawan setelah menyertai rancangan realiti tv, Who wants To Be A Millionaire, dan menjadikannya peserta pertama yang memenangi rancangan yang begitu popular itu.

Banyak lagi kisah menarik beliau. Tengok kat wiki kalau nak tau. Hehe.

6. Saul Aaron Kripke, Ahli Falsafah Amerika


Saul Aaron Kripke dilahirkan pada 13 November 1940 merupakan seorang ahli falsafah Amerika dan seorang pemikir logik. Dia juga merupakan seorang profesor emeritus di Princeton dan mengajar subjek "Distinguished Professor of Philosophy" di CUNY Graduate Center.

Sejak tahun 1960an, Kripke telah dijadikan bahan rujukan dalam beberapa bidang berkaitan logik matematik, falsafah bahasa, matematik, metafizik, epstemology dan set teori.

Beliau adalah penerima anugerah Schock Prize in Logic and Pholosophy pada tahun 2001. Menurut satu undian yang dibuat dikalangan ahli falsafah, Kripke dikategorikan sebagai salah seorang daripada 10 orang ahli falsafah terpenting sejak 200 tahun yang lalu.

5. Aelita Andre, Bakat Muda Penggoncang Dunia Seni


Seorang jurugambar menunjukkan koleksi lukisan Aelita Andre kepada Mark Jameison, Pengarah Brunswick street gallery di Melbourne untuk dipamerkan.

Setelah melihat kegeniusan yang hadir daripada lukisan tersebut, Mark terus bersetuju (tanpa mengenali siapa Aelita Andre ketika itu). Dia kemudiannya mencetak kad jemputan dan menayangkan iklan secara besar2an di berbagai media di Australia.

Ketika pameran sedang berlangsung, Mark baru mengetahui Aelita baru berusia 1 tahun 10 bulan! Aelita begitu popular apabila karya2nya menjadi perbualan hangat di kalangan penggiat seni dan menjadi topik utama media seperti BBC World News, Telegraph, Art Collector, Art Almanac serta penerbitan luar negara (Jerman, Rusia, sepanyol, China, Asia, Jepun, AS, dll.)

4. Cleopatra Satran,  Penyanyi Termuda Paling Popular


Cleopatara Stratan dilahirkan pada 6 Oktober 2002 di Chisinau, Moldova. Beliau menjadi penyanyi termuda yang mencipta nama di pentas nyanyian dengan album nya La vârsta de trei ani ("At the age of 3") pada tahun 2006.

Dia memegang rekod selaku penyanyi termuda yang bernyanyi secara LIVE selama 2 jam di hadapan ramai peminatnya, penyanyi muda dengan gaji termahal, penyanyi termuda yang menerima MTV Award dan penyanyi termuda yang mendapat carta #1 di negaranya ("Ghiţă" in Romanian Singles Chart).


3. Akrit Jaswal, Melakukan Pembedahan Pertama Ketika Berusia 7 Tahun!



Akrit Jaswal dilahirkan pada 23 April 1993, merupakan seorang mahasiswa di Punjab University, Chandigarh, India serta doktor India termuda dalam sejarah. Sekarang beliau melanjutkan pelajaran dalam Ijazah Sarjana Aplikasi Kimia.

Beliau mengejutkan dunia, apabila Akrit Jaswal berjaya melakukan pembedahan terhadap seorang budak perempuan yang mengalami kebakaran yang teruk sehinggakan jari-jemarinya bercantum dan memerlukan pembedahan segera. Sumber

Dengan IQ sebanyak 146, tidak hairanlah beliau boleh dikategorikan antara manusia paling genius di dunia!


2. Gregory Smith, Penerima Hadiah Nobel Pada Usia 12 Tahun



Gregory Smith dilahirkan pada 9 Jun 1989, anak muda ini menamatkan pengajiannya di Orange Park High school, Florida dengan rekod yang mengagumkan. Kesemua peperiksaan yang diambil memerlukannya separuh daripada kebiasaan masa yang diambil untuk menyiapkan peperiksaan tersebut.

Pada usia 11 tahun, beliau dilantik sebagai Youth spokesperson untuk World Centers of Compassion for Children.

Beliau menerima Hadiah Nobel Keamanan 2002, 2003 dan 2004!

Beliau juga menjadi pengasas kepada International Youth Advocates (IYA) yang mempromosikan keamanan di kalangan remaja di seluruh dunia. 


1. Kim Ung-Yong, Miliki Rekod Dunia IQ 210!



Kim Ung-Yong dilahirkan pada 8 Mac 1962 di Korea. Beliau tersenarai di dalam Guinness Book of World Records bawah kategori "IQ Tertinggi" dengan catatan 210!

Tidak lama selepas kelahirannya, Kim mula menunjukkan kemahiran intelek yang luar biasa. Mula bercakap pada usia 4 bulan, boleh berkomunikasi dengan lancar pada usia 6 bulan, dan berkebolehan untuk memahami bahasa Jepun, Korea, Jerman dan Inggeris pada usia 2 tahun!

Pada usia 4 tahun, beliau berjaya menyelesaikan soalan kalkulus dalam sebuah rancangan televisyen Jepun.

Beliau merupakan pelajar undangan dalam bidang Fizik oleh Hanyang University, dengan mengaudit bidang tersebut pada usia 4 hingga 7 tahun! Menariknya, pada usia 8 tahun, dia telah diundang untuk ke Amerika Syarikat oleh NASA sehingga tahun 1978.

Beliau telah beralih kepada kejuruteraan awam dan memiliki ijazah doktor falsafah dalam bidang berkenaan. Beliau telah menerbitkan 90 risalah mengenai hidraulik dalam jurnal saintifik.

Pada tahun 2007, dia menjadi pensyarah jemputan di Chungbuk National University


SUMBER BLOG "SENARAI 10"

bagaimana nak buat roomate anda jadi gila? HAHA. WAJIB BACA!

Jom kita baca cara-caranya.. :)



1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati" horee...kau dah balik". Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia "Sepatutnya kau dah blah dah skrg"

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 " Tolong, kat mana aku berada ni?" dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "Dah merebak... dah merebak!"

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap "Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi" sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat...Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata "Tak lama lagi...tak lama lagi..."

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, "Siot betul, kalah lagi"

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat "Horee...!". bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap "Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda..." Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata "Eh, kau rupanya..."

10. Kata kat roommate "Ada pesanan penting untuk kau". Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap "Eh...aku dah ingat". Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampung. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.

16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata "Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la...Macam teknik rebonding...". Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2.bile rumet jage pakat2 buat x nmpk ape2.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.

selamat mencuba!!!!! 

CREDITED TO : Forum Kerjaya Lepasan SPM.



nota kaki :  HAHA. bodoh amat . ni kerja gila! tp mcm bestt. hahaha :DD

Tuesday, April 19, 2011

sometimes orang tak faham


sometimes orang takfaham. tapi tetap nak orang FAHAM!

assalamualaikum wbt smua :) fuhh. lama tau xupdate blog. ceh. haha :) okay. topik hari ni "Sometimes orang tak faham" . apa tu? ni aku maw cer . 

apabila kau selalu di atas, bila kau selau terbaik, bila kau tak pernah tersungkur. expectation orang pada kau akan tinggi menjulang && menjolak langit. okay its fine kalau kau mmg tak terjatuh smpi bila2. but once kau terjatuh, kau akan di cercah, akan di pandang serong, tak kurang kau akan rasa diri sgt sgt DOWN tahap nak bunuh diri. antara smua tu la. ikut situation. 

bila kau jatuh, kau cuba kuat && cari jalan tuk kaverline ataupun bajet KUAT sdgkan kau tau dalaman kau hancur. bila kau acting like you're okay, everyone tetiba akan blame you. betul, if u don't , its ur luck la kan. dorang akan blame kononnya kau tak kecewa, parents kau dah labur duit byk gilak, tp ini kau dpt? kau tak sedar kah parents kau dah bersusah payah nak besarkan kau , kau hampar result macam ni ( in exam situation ). okay, aku terbuka hati nak tulis situasi lps baca sumting psl student xdpt achieve good result in exam - duit mak bapak habis tp tak dpt good result still.

ingin aku MENTION kat sini. seberat-berat mata hati kau tgk org yg jatuh tu mgalami kejatuhannya, LAGI SAKIT bahu org yg memikul bebanan tau! look! I believe, Allah put-in-order everythings nicely. so, bagi aku. You, you, you and you are NO ONE && DONT HAVE ANY RIGHTS to bising mulut && tabur kata2 yg org yg jatuh tu x hargai parents or something like that.

bila takdir dah menentukan seseorang tu utk jatuh, kau patut support , bg sokongan padu agar dia lebih kuat menjalani hari esok dgn even excellent. that's it. aku paling pantang bila org taktahu m'hargai, suka menyalahkan tnpa menghiraukan others punya feeling. okay fine. kalau nak cemerlang, usaha, usaha. After kau usaha, result still the same, same! Tu apa tu? aku tanya org yg d luar tu? tu adalah takdir. Jgn nilai org terus dr luar jak if u don't know apa yg dia suffer dlm mnjlni masa2 getir dulu. kamu taktahu. 

bila org down, bagi smgt. bakar smgt dorg tuk lebih baik. jgn menyalahkan. bila org down, kamu bisng mulut, lglah org down. bila org down, smgt mau teruskan kehidupan is over down. so, for me, you're totally in process membunuh masa depan org lain. jadi, jagalah mulut anda. bukan senang nak capai cita2, apalagi kalau takdir tertulis begitu. yakin && percaya Allah sediakn terbaik untuk kita. Kalau tidak hari ini, mungkin besok, kalau tak esok, mungkin lusa, kalau tak lusa percayalah suatu hari di saat rezeki ko tiba, kau dpt rasa kemanisan yg kau idamkan. Allah tu adil. Percaya. Jgn putus asa. Kalau gagal SPM, repeat smpi dpat. Pedulikan apa org ckp, you''re born this way. 

Semai sifat 'self-motivate'.. kamu motivate diri sendiri. sebab xda motivator yg handal selain ur ownself. n untuk yg dah jatuh, actually, bila jatuh tu itu saat paling indah && precious. kenapa? if u're on the bottom , the only way for you is going up! believe! yg berada d bawah, takda jalan lain lg selain menuju ke atas. percayalah, klu ko takpernah gagal, kau xkan capai kemenangan. bila nasib kau gagal di permulaan, cari turning point. mula balik! game is not over yet. banyak peluang. jadilah RAKUS dlm grab peluang okay! :DD pesanan aku tuk org yg dah jatuh, this game is not over yet! fight for it. kau boleh! cara dia tuk jadi BOLEH-ubah mind set. eventhgt kau tak boleh . ckap ja kau boleh sebab YOU'RE THE BEST IN YOUR WAY. hargai kehidupan ini. igt ! game is not over! 

mood :: motivate diri sendiri.
aku tak pernah jatuh, tp bila aku jatuh, aku jatuh tergolek2.
tp nasib org sekeliling aku fhm. thnx.


Saturday, April 16, 2011

hargai sahabat



Assalamualaikum semua :) 
*sopan giler dowh aq starting entry, haha!*


okay, series, skg ni boring, boring. jam 1.13 AM. yes, mmg suda jadi habit saya tidak tidur malam. ); HAHA.


okay, entri hari ni nak kongsi citer psl SAHABAT . huhuhu. why tajuk mcm tu? sbb im in mood :: happy+feelnothing = shud be happy.


topik hari sahabt,  so letme start. sahabat org yg actually paling dekat dengan kita unless our own parents rite? knp shbt or besfren ni ble jd org yg penting bg kita or rapat? faktr pertama sbb karektor n maybe faktor usia yg mendekatkan kita. n for me, i can make frens ng sapa2. but i much suitable n cpt masuk dgn orang yg same age or around my age la. sbb maybe thinking style tu still sama. N karaktor yg best from ur frnz membt kan anda akan lebih selesa && syg pada mereka.


klu org nak ckp eh!poyonya kau! nak selesaikan familyproblem pun bgtau kawan, lg bgus bincang ng parents! >> hey you! shut ur mouth up. its not everything in our lfe nak citer ng parents kan? For me, ikut observation saya, KITA lebih selesa b'ckp ng SAHABAT compare to our parents. psl poyo ka tidak tu, tu kena fhm. sebab between our parents ng kita ada gap. antra gap tu adlh umur, so, just imagine, u meluah abt you gaduh ngan BF you? mahu kena lempang kau ng ur mom kan? but it's not impossible if ada parents yg understandg n sprtng. but usually mmg jrg dpt parents mcm ne! 


so, dah tau shbt tu org pling dekat ng kita. pliz hargai dia slgi dia mc ada. if jumpa kwn baru, lupa kwn lama. pliz don't. I mention kat sini yourbestfriend ok. Dulu saya pernah fikir, i just can live my life without mybestfriend n i manage to do it. but after fews months later, i think abt it. IM SOO STUPID. I just realized i just try to delete my sweet memories with 'em. Esp time your primary && secondary school's time. Please hargai sgt3. you know what, benda paling menyakitkan adlah you have to melangkah kedunia baru without kwn2 segila mcm d scondary sch. sgt annoying ok prasaan ne. sbb rasa time kat sch. n kat kolej or Uni surely taksama mcm kat skola. rasa kena denda, rasa kena jemur kt gelanggang. kalau lmbt kena tulis nama. kau nak dpt kat mana? smua kat skolah. n masa tuk kau nikmati smua keindahan ni cuma d'beri 5tahun ( scndry sch. ) tp kau habiskan dgn bergaduh dgn kawan2 kau. takka bodoh tu? 


klau boleh sayangi sahabt anda. hargai dorg. lebih best if kau buat dorg mcm family && yhe most memorable ofkoz if u have group time kat sch. dulu. Aku mmg ada grup. Antara grup paling best ada FARENZ ( form3 ) n WANYRAH ( form5 ) . mmg happening :) aku rindu && sayang sgtkat dorang. FARENZ tu smua prompwan && wanyrah tu mix lelaki&prompwan. 


trust me. jgn anti shbt2 anda ok? even u taksuka, try babe. sbb dorg tu la akn jd sweet memory anda bila tua nanti. :) kisah anda pula camna?


mood : rindu menggila dgn bestfriend :)