Skip to main content

sometimes orang tak faham


sometimes orang takfaham. tapi tetap nak orang FAHAM!

assalamualaikum wbt smua :) fuhh. lama tau xupdate blog. ceh. haha :) okay. topik hari ni "Sometimes orang tak faham" . apa tu? ni aku maw cer . 

apabila kau selalu di atas, bila kau selau terbaik, bila kau tak pernah tersungkur. expectation orang pada kau akan tinggi menjulang && menjolak langit. okay its fine kalau kau mmg tak terjatuh smpi bila2. but once kau terjatuh, kau akan di cercah, akan di pandang serong, tak kurang kau akan rasa diri sgt sgt DOWN tahap nak bunuh diri. antara smua tu la. ikut situation. 

bila kau jatuh, kau cuba kuat && cari jalan tuk kaverline ataupun bajet KUAT sdgkan kau tau dalaman kau hancur. bila kau acting like you're okay, everyone tetiba akan blame you. betul, if u don't , its ur luck la kan. dorang akan blame kononnya kau tak kecewa, parents kau dah labur duit byk gilak, tp ini kau dpt? kau tak sedar kah parents kau dah bersusah payah nak besarkan kau , kau hampar result macam ni ( in exam situation ). okay, aku terbuka hati nak tulis situasi lps baca sumting psl student xdpt achieve good result in exam - duit mak bapak habis tp tak dpt good result still.

ingin aku MENTION kat sini. seberat-berat mata hati kau tgk org yg jatuh tu mgalami kejatuhannya, LAGI SAKIT bahu org yg memikul bebanan tau! look! I believe, Allah put-in-order everythings nicely. so, bagi aku. You, you, you and you are NO ONE && DONT HAVE ANY RIGHTS to bising mulut && tabur kata2 yg org yg jatuh tu x hargai parents or something like that.

bila takdir dah menentukan seseorang tu utk jatuh, kau patut support , bg sokongan padu agar dia lebih kuat menjalani hari esok dgn even excellent. that's it. aku paling pantang bila org taktahu m'hargai, suka menyalahkan tnpa menghiraukan others punya feeling. okay fine. kalau nak cemerlang, usaha, usaha. After kau usaha, result still the same, same! Tu apa tu? aku tanya org yg d luar tu? tu adalah takdir. Jgn nilai org terus dr luar jak if u don't know apa yg dia suffer dlm mnjlni masa2 getir dulu. kamu taktahu. 

bila org down, bagi smgt. bakar smgt dorg tuk lebih baik. jgn menyalahkan. bila org down, kamu bisng mulut, lglah org down. bila org down, smgt mau teruskan kehidupan is over down. so, for me, you're totally in process membunuh masa depan org lain. jadi, jagalah mulut anda. bukan senang nak capai cita2, apalagi kalau takdir tertulis begitu. yakin && percaya Allah sediakn terbaik untuk kita. Kalau tidak hari ini, mungkin besok, kalau tak esok, mungkin lusa, kalau tak lusa percayalah suatu hari di saat rezeki ko tiba, kau dpt rasa kemanisan yg kau idamkan. Allah tu adil. Percaya. Jgn putus asa. Kalau gagal SPM, repeat smpi dpat. Pedulikan apa org ckp, you''re born this way. 

Semai sifat 'self-motivate'.. kamu motivate diri sendiri. sebab xda motivator yg handal selain ur ownself. n untuk yg dah jatuh, actually, bila jatuh tu itu saat paling indah && precious. kenapa? if u're on the bottom , the only way for you is going up! believe! yg berada d bawah, takda jalan lain lg selain menuju ke atas. percayalah, klu ko takpernah gagal, kau xkan capai kemenangan. bila nasib kau gagal di permulaan, cari turning point. mula balik! game is not over yet. banyak peluang. jadilah RAKUS dlm grab peluang okay! :DD pesanan aku tuk org yg dah jatuh, this game is not over yet! fight for it. kau boleh! cara dia tuk jadi BOLEH-ubah mind set. eventhgt kau tak boleh . ckap ja kau boleh sebab YOU'RE THE BEST IN YOUR WAY. hargai kehidupan ini. igt ! game is not over! 

mood :: motivate diri sendiri.
aku tak pernah jatuh, tp bila aku jatuh, aku jatuh tergolek2.
tp nasib org sekeliling aku fhm. thnx.


Comments

Popular posts from this blog

kisah bilik AG.10

assalamualaikum n haliuu :D

hye hye heyyo heyyo! okay whatsup kwn2 ni ari? ok jg ka? hopefully, suma sihat and comel2 belaka. amboik! hehe. okayy, tnpa membuang masa yg byk, hri ni sa maw cer psl bilik! BILIK? knpa dgn bilik? hehe. sa maw cerita kisah bilik yg pernah sy diami di kolej matrikulasi labuan *KML* :D

dipendekkan cerita, bilik original saya ialah AG.10. apa e2 AG.10 ? hehe. actually .

A : Karisma A = BLOK A
G : Ground Floor
10 = Number bilik

dan pada akhir sem dua sya berpindah randah ke bilik 1.21 = blok A tingkt satu bilik 21 . yiii . bilik bestfriend saya iaitu Najie

kita mulakan dgn kisah ag.10.. sesungguhnya! ag.10 mencoret seribu satu kenangan kpd saya. tula bilik pertama saya kongsi dgn kwn2. karisma A tu dorm pertama sy. before this saya tdk prnh tggl asrama :) dlm bilik tu menyaksikan penat lelah, tangis, tawa, gembira, dendam, marah, sayang and mcm2 gik.

ada satu perkara kebetulan yg very amazing bg sy, sbb roomate saya kebetulan smua dr TAWAU. saya sorang jak dar…

kehidupan d KML ;')

Assalamualaikum wbt n salam satu kesedihan *for those who in sedih mood*

first of all before i start. let me cry. i wanna cry cry cry . homesick. gilaa. i miss my mom, my dad . i can't even stop think bout it even skrg ni dah msuk second week aq kat KML. its suppose to be KM-HELL. series. ok. aq xkisah if aq kena suruh bt kerja2 sendiri like cuci baju n so on. but aku xleh jauh dr parents aku. series. dulu b4 masuk KML aku rasa mcm 'oh yeah. aku boleh tggl jauh dr dorg..skjp jak tu homesick'..n rasa mcm xsabar maw cau dr ruma. but now, HELL NO! aku maw balik ruma, aq maw tgk mama aq hari2. aku nda thn wo sini. there's no happiness. yg ada PENING TEKANAN. you know what, aq blajar something kat sini that aq baru nmpk rasa SAYANG aku ngan parents aq yg sgt2 KUAT. b4 diz maybe aq mcm budak nakal kat rumah, slu lwn ckp mama. but now.. i want my mom, my dad besides me. *crying* ya Allah, kuatkan hati hambumu ini. Kadang2 aku rasa xble tahan wo..this is the first time aq rasa …

info mengenai chemical engineering

SALAM (: halo halo halo! hye eberiwan!
huargghh. ngantuk ar skg ne. tp takpa laa! okay hari ni maw kongsi cket pasal chemical engineering. mungkin ada yang masih kabur2, takfaham sgt what is chemical engineering/kejuruteraan kimia ni. esp for those yg lepasan spm tu. jom baca (:


Apakah dia bidang kejuruteraan kimia?

Kejuruteraan kimia adalah satu cabang profession kejuruteraan yang meliputi segala aktiviti sertaproses untuk menghasilkan bahan yang berguna dari bahan mentah, atau untuk menambah nilai sesuatu bahan.


Adakah jurutera kimia diperlukan di Malaysia?

Negara memerlukan seramai 29,000 jurutera kimia pada tahun 2010, menurut Datuk Rahmah Abu Kasim, Penasihat National Economic Action council (NEAC). Sehingga tahun 2000, jurutera kimia yang berkerja di Malaysia hanya berjumlah 2900 orang (The STAR, April 9, 2003). Di Malaysia, sebanyak 10 buah universiti menawarkan program kejuruteraan kimia (5 daripadanya berusia kurang dari 5 tahun, oleh itu belum menghasilkan graduan). Sehingga t…