Skip to main content

kuatkah aku?

assalamualaikum ! hello semua! akhirnya terpost jugak post ni stlah berkurun jam dan hari menjadi tawanan 'draft'..hoho..*menguap* sorry seriously sa bingung kenapa selalu mengantuk sejak kebelakangan ni. masa tidur sa lebih byk dri bangun. okay, nampak kritikal tak masalah aku? yes! sila angguk2x sekrang :)

seblum sa jalan terus pandang mundur mengenai tajuk entri ni sa lebih rela dan berkecil hati nak share yang my facebook kena hacked and i can't login anymore. sedih ka? fb sa yg first and official dan dah lama ==' wuuuwuuu. so many memories. sigh. sampai kekadang aku fikir aku ni antara orang yang malang kat dunia ni. byk benda happened towards me and yeah aku selalu ckp, 'bukan masanya..' but dari dulu untill now still bukan masanya. aku kadang2 fed up tapi aku tau aku ni sepa mau fedup dgn takdir tuhan. baru fb kena hacked trus mau fedup ng hidup, ok, sgt immature. mcm tu ka emysyatakh? ohtidak! tu mungkin emysya thk. hee. dah tukar nama lakkkkk. *lariikkkk* no more emysya thk. skg emysyatakh. HAHA! emysyatakh : my friend yg bgik nama tu. yeah sounds weird but cool. kesian nama bapak kena potong2. ampun. muhaha

cp1
kenapa kuatkah aku? sepanjang perjalanan kehidupan di matrikulasi byk mencoret kenangan yang pahit dan manis untuk aku, byk benda yang dulu aku takdapat buat, aku dah dapat buat. samada baik or buruk smua aku lalui. apa orang ckp tu teen's life ni once in a life time. abang aku cakap, kalau kita terkurung aku kita terperuk dalam rumah jak, takda social life yang sihat, otak boleh berkarat. minda tertutup dan jumud. yeah, betul sangat. kenapa? kita taknampak apa yang jadi kat luar, kita hidup dalam dunia kita sendiri yang kita ingat betul. rupanya ... salah. tulah org pandai ckp, 'jauh perjalanan luas pemandangan'. and sekrang i just realized , bagus hantar anak anak pegi asrama , supaya dorang lebih berdikari. berjumpa dengan orang orang yang pelbagai macam. pembuli. perosak akhlak. rajin. dan mcm2 gik . dorang mungkin boleh terpengaruh tapi goodside dia , bila dorang dah lalui benda tu and regret oneday if benda tu salah. yes, akan regret sendiri. bila kita regret benda tu sendiri, itu lebih membuatkan kita ingat benda itu salah ka betul. kan? kalau harapkan orang lain ingatkan kita, manalah kita nak ingt, pahat kat hati ? tu tak mungkin la kan.

melalui benda tu sendiri lebih memberi kesan pada seseorang itu. percayalah. amik anologi ni, kau baca novel org putus cinta, kau menangis and then cuba kau yang putus cinta pastu kau menangis. kau rasa sama ka rasa dia? mana yg kau ingat , nangis novel ka nangis putus cinta tu? so, kena lalui benda itu sndiri baru dapat rasa. terlampau ikat anak anak pun susah juga, sampai bila parents dapat jaga dorang. BERDIKARI tu yang ramai orang kita cuba lupakan, terlalu dijaga sampai kadangkadang hasilnya hampeh. seriously, berdikari tu perkara penting dalam setiap individu. orang takkan tolong kira berdiri sepanjang masa. And sambung cerita pasal aku, muhaha! aku cakap cenggini sebab aku dah lalui zaman terkongkong , zaman terperuk dan zaman kebebasan zaman berfikir sendiri dan zaman berdikari dan zaman gelap.

leka, lalai, enjoy,  aku rasa dah merasa dan melalui itu. ingat kembali benda tu. aku takkan regret. sebab bagi aku itu aku pengalaman buat aku, pengalaman dan kesalahan yang buat aku tahu mana baik mana buruk. kalau dulu mama selalu ckp, jangan ponteng kelas tak bagus. okay mindset letak tak bagus. atlast aku buat juga kan? and then aku fikir balik, mmg ponteng kelas tak bagus ok? effect diri sendiri. time tu la baru nak sedar. kalau org lain ckp kita buat dek jak kan? bila melalui segala macam dosa di muka bumi ni yang aku rasa aku takperlulah mention sini, kalau mau mention sampai esok pun aku list smua dosa aku tak siap tulis sini, biar antara aku dengan Allah jak lar kan..aku tibatiba sedar sendiri ..memang lambat..aku bersyukur Allah bagi aku peluang berfikir kenapa smua ni terjadi.. satu persatu yang aku ada dulu , aku rasa dah hilang perlahan lahan walaupun kadang kadang aku tahu aku dah cukup bagi yang terbaik dlm apapun espek. satu persatu Allah tarik dari aku, tapi aku masih ego, ego dan cuba ignore benda tu. tapi bila balik KK ni banyak perkara yang dah berubah, orang sekeliling aku dah berubah. aku? berubah juga! ke arah yang makin salah ==' matriculation teach me alot. teach me to know myself better and some parts i think it also give me a lot of badsides. tpi badsides tu yg ajar sy untuk sedar hari ni. bila smua dah kena tarik perlahanlahan, aku rasa emi syakilah dulu dah hilang. orang yang kenal aku zaman tohpuan , zaman st.agnes mesti tahu aku camna kan? tu smua dah hilang dah kot, certain part.

Allah ketuk pintu hati aku suatu malam, semuanya berlaku sekelip mata. aku takmau cerita , aku belum ready kot :) tapi biarlah aku tau apa jadi malam tu sampai subuh tu. aku tiba2 terbuka hati aku untuk berubah kembali. bukak pintu hati yang lama degil ni. aku nampak keajaiban tu depan mata. SubhanaAllah. terasa hina betul aku. harap kali ni bukan cakap jak mau berubah, harapharap jadi kenyataan. terlampau kejar dunia, lupakan akhirat. lastlast duadua hilang. tak hilang semua pun sebenarnya, sebab aku tau Allah masih sayangkan aku. cuma aku mau berterimakasih pada Allah sangat2, sebab bagi aku lalui zaman gelap tu yang sebenarnya banyak mengajar aku untuk sedar itu salah. tapi aku tak kuat. aku tahu aku tak kuat, aku perlu ada dorong aku dari belakang. tu lar aku sellu minta pendapat orang untuk bantu aku. aku nampak jak kuat di luar tapi didalam? tuhan jak tahu. lemah sangat. ada sorang kakak ni bagitau aku..
mulamula kalau nak istiqomah kena ada pendirian yang kukuh. Kenapa kena ada pendirian?supaya kita bersedia membina kekuatan emosi. Orang2 sekeliling dan keadaan sekitar akan mencabar dan menyerang sama ada dari segi bualan mulut, ejekan, fitnah dan umpatan. Hati rapuh akan mudah longlai. Bila longlai kita cepat putus semangat. Kebaikan terus terhenti.
aku sendiri taktahu kali ni aku kuat ka? aku akan cuba. semoga kali ni dapatlah. perlahan lahan. banyak kekuatan depan mata aku, aku harap dorang boleh bantu aku terus meraih kekuatan dari dorang. sampai suatu saat tu, aku tanya diri aku sendiri... kenapa dengan aku?

Comments

  1. insya'allah deq...tuhan 2 x akn uji kita diluar kemampuan kita..terpulang dengan kita untuk praktik dan aplikasi hidup mcmna..kita ada pilihan..sesungguhnya Allah masih sayangkan mu..dantidak akan pernah jauh drmu..malahan akn selalu bersama walau apa keadaan kita..yakinlah pada diri..Allah kata,lihat pada dirimu,baru kamu tahu siapa Aku!!apa yg ada dlm diri,mata,hidung mulut,rasa sayang dan cinta apapun,semuanya dari Allah..pinjaman Allah semata..sayangkn Allah dgn kita?bersyukur sebab Allah masih beri peluang untuk kita merasa kesal..DIA masih bagi peluang kan?buatlah apapun didunia ne dgn yakin...asalakan kita kembali pada jalanNYA...cara islam..insya'allah temui ketenangn..wallahualam..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah2.. hahaha! gogogo girl ! sa suka part perosak akhlak tu..:D

    ReplyDelete
  3. thanks kak salwah :)

    anim : hahaha .

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kisah bilik AG.10

assalamualaikum n haliuu :D

hye hye heyyo heyyo! okay whatsup kwn2 ni ari? ok jg ka? hopefully, suma sihat and comel2 belaka. amboik! hehe. okayy, tnpa membuang masa yg byk, hri ni sa maw cer psl bilik! BILIK? knpa dgn bilik? hehe. sa maw cerita kisah bilik yg pernah sy diami di kolej matrikulasi labuan *KML* :D

dipendekkan cerita, bilik original saya ialah AG.10. apa e2 AG.10 ? hehe. actually .

A : Karisma A = BLOK A
G : Ground Floor
10 = Number bilik

dan pada akhir sem dua sya berpindah randah ke bilik 1.21 = blok A tingkt satu bilik 21 . yiii . bilik bestfriend saya iaitu Najie

kita mulakan dgn kisah ag.10.. sesungguhnya! ag.10 mencoret seribu satu kenangan kpd saya. tula bilik pertama saya kongsi dgn kwn2. karisma A tu dorm pertama sy. before this saya tdk prnh tggl asrama :) dlm bilik tu menyaksikan penat lelah, tangis, tawa, gembira, dendam, marah, sayang and mcm2 gik.

ada satu perkara kebetulan yg very amazing bg sy, sbb roomate saya kebetulan smua dr TAWAU. saya sorang jak dar…

kehidupan d KML ;')

Assalamualaikum wbt n salam satu kesedihan *for those who in sedih mood*

first of all before i start. let me cry. i wanna cry cry cry . homesick. gilaa. i miss my mom, my dad . i can't even stop think bout it even skrg ni dah msuk second week aq kat KML. its suppose to be KM-HELL. series. ok. aq xkisah if aq kena suruh bt kerja2 sendiri like cuci baju n so on. but aku xleh jauh dr parents aku. series. dulu b4 masuk KML aku rasa mcm 'oh yeah. aku boleh tggl jauh dr dorg..skjp jak tu homesick'..n rasa mcm xsabar maw cau dr ruma. but now, HELL NO! aku maw balik ruma, aq maw tgk mama aq hari2. aku nda thn wo sini. there's no happiness. yg ada PENING TEKANAN. you know what, aq blajar something kat sini that aq baru nmpk rasa SAYANG aku ngan parents aq yg sgt2 KUAT. b4 diz maybe aq mcm budak nakal kat rumah, slu lwn ckp mama. but now.. i want my mom, my dad besides me. *crying* ya Allah, kuatkan hati hambumu ini. Kadang2 aku rasa xble tahan wo..this is the first time aq rasa …

info mengenai chemical engineering

SALAM (: halo halo halo! hye eberiwan!
huargghh. ngantuk ar skg ne. tp takpa laa! okay hari ni maw kongsi cket pasal chemical engineering. mungkin ada yang masih kabur2, takfaham sgt what is chemical engineering/kejuruteraan kimia ni. esp for those yg lepasan spm tu. jom baca (:


Apakah dia bidang kejuruteraan kimia?

Kejuruteraan kimia adalah satu cabang profession kejuruteraan yang meliputi segala aktiviti sertaproses untuk menghasilkan bahan yang berguna dari bahan mentah, atau untuk menambah nilai sesuatu bahan.


Adakah jurutera kimia diperlukan di Malaysia?

Negara memerlukan seramai 29,000 jurutera kimia pada tahun 2010, menurut Datuk Rahmah Abu Kasim, Penasihat National Economic Action council (NEAC). Sehingga tahun 2000, jurutera kimia yang berkerja di Malaysia hanya berjumlah 2900 orang (The STAR, April 9, 2003). Di Malaysia, sebanyak 10 buah universiti menawarkan program kejuruteraan kimia (5 daripadanya berusia kurang dari 5 tahun, oleh itu belum menghasilkan graduan). Sehingga t…