Skip to main content

siapa saya !

arahan :: pastikan anda tulis tntg diri anda and tag tiga rakan belog anda! tujuan :: utk lbh mngenali rkn belog , bukan sekadar follow :)

siapa anda ?

salam alaik :)
hey , nama saya emi syakilah . mcm y sy tulis kt about me to ! :)
family + kengkawan akan pggl saya emysaja eja "emi" jd "emy" . huhu . bru ada style. xD
saya lahir pd 12.august.1993 kat Klinik Raja Gopal, Luyang, Sabah .
Oke, lahir shja d Luyang tp sya tggl d Likas iaitu area KK .
dekat jew dgn KK :)
saya anak ke dua a.k.a anak bongsu !
ada cuma satu abg .

anda seorang ?

saya seorang yg pendiam (xblepecayasgt ) bila dgn org xkenal
tp sy x akan memBATU all the way kan ?
sy akan berckp tp kurg laa .
esp dgn LELAKI yg sya xkenal, xsuka brckp .
ceh, bajet suci lar kunun~ haha .
tp dun mek short conclusion dolu !
tp sy ney ganas , kelakian itho wujud ! cehwah~
itho abg n kgkwn sya ckp la. haha .

sy ckp xsuka ckp n lelaki tp yg peliknya !
saya ada 3 org kwn baek - lelaki .
hahhaah :)

uniknya anda?

lagi, saya ne seorang yg Miss. Last Minute ..
boleh ?
kenapa ?

situasi satu ::
saya kena decide nak mkn apa utk lunch hr ni kt sbuah restoran,
and then sya kira kena decide awal2 lar kan ? sn nk order nti.
malangnya.. haha , sy xkan mampu bt pilihan.
sure, sy akan mcm " er. nak mkn apa ?"
dlm tmpoh selama mana yg mgkin.
sy hya dpt bt kptsn dlm las2 minit tu .
bila waiter muka dh mcm cuka, brulaa ada idea nk mkn apa.

hahah :) jd, sejak sedar, keunikan saya ni , sy pom xtergesa2 bt kptsn.
cthnya sy nk bt sumting n kena decide, i xkan decide awal2.
tgu bila keputusan sy d perlukan, bru sya terus jwb dgn sespontan yg mgkin.
xyah susah2 piki. wakakaXD


kebolehan ?

rasanya saya ni boleh berfikir sedlmnya.
imiginasi tinggi .
sila muntah .
suka menulis ayat2 indah. haha .
pandai tekan keyboard tnpa henti . hee .
sya boleh mghasil sesuatu jika anda minta
saya seorg yg bersungguh. hee .
kebolehan jgak kan ?
kebolehan yg mbggakan,
slagi sy xdpt bt sesuatu itho, sy xkan berhenti shngga sya dpt .

kawan baik anda ?

basicly, sy ada 6 org kwn baik .
3 male
3 female

is, wan, farid
zed, tira, as

kami bespwenz :)

cita-cita?

jadi doctor or engineer .

fav.subjek ?

maths, add maths, chemistry , sejarah , biology !

perkara yg parents korg bt smpy korg rasa terharu sgt selain melahirkan kamu ?

rasanya , oke , sy ckp psl study sy lar k .
esp time SPM ne .
saya d berikan tuition setiap hari oleh parents sya dgn kadar yuran yg mahal jika d bndgkan dgn kawan2 sy yg p tuition .
dorg sggp byr even mmg sadis juga ekonomi .
tuition saya ada dua tmpt , satu pusat tuition means ramai2 blaja .
and satu lagi mcm private tuition sbb sy d ajar one-by-one .
mula2 merungut jga apesal tuition meluluh,
atlast sy faham ,
drg bt sbb dorg sayang saya sgt3.
dorg xnak sy kecundang dlm hidup sy .

b4 spm n aftr SPM
sya d beri pluang amik Lesen kete
xtipu mmg malas sbb xsuka memandu .
tp atlast fhm juga,
sbb parents xnak sy susah bila dh bsr nti .

setiap hari sy akan d bg igt utk d buat itu,
d buat ini,
kira leceh la.
tp atlast sy fhm juga, dorg bt tu sbb syg saya .

ini baru 2 kisah, law sy cita smua kecut jari la kiranya!
conclusion, parents, stiap apa yg dorg, saya percaya n yakin pasti mengarukan perasaan kita, tggl kita nak rasa je.

motto?

"i won't stride to be a loser "

tag ?

eef
kak byah
bibiey

Comments

  1. dik , nanti sis buat ea . skg jarang sikit update blog . exam nak dekat . tp sis jnji sis buat nanti . ^^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kisah bilik AG.10

assalamualaikum n haliuu :D

hye hye heyyo heyyo! okay whatsup kwn2 ni ari? ok jg ka? hopefully, suma sihat and comel2 belaka. amboik! hehe. okayy, tnpa membuang masa yg byk, hri ni sa maw cer psl bilik! BILIK? knpa dgn bilik? hehe. sa maw cerita kisah bilik yg pernah sy diami di kolej matrikulasi labuan *KML* :D

dipendekkan cerita, bilik original saya ialah AG.10. apa e2 AG.10 ? hehe. actually .

A : Karisma A = BLOK A
G : Ground Floor
10 = Number bilik

dan pada akhir sem dua sya berpindah randah ke bilik 1.21 = blok A tingkt satu bilik 21 . yiii . bilik bestfriend saya iaitu Najie

kita mulakan dgn kisah ag.10.. sesungguhnya! ag.10 mencoret seribu satu kenangan kpd saya. tula bilik pertama saya kongsi dgn kwn2. karisma A tu dorm pertama sy. before this saya tdk prnh tggl asrama :) dlm bilik tu menyaksikan penat lelah, tangis, tawa, gembira, dendam, marah, sayang and mcm2 gik.

ada satu perkara kebetulan yg very amazing bg sy, sbb roomate saya kebetulan smua dr TAWAU. saya sorang jak dar…

kehidupan d KML ;')

Assalamualaikum wbt n salam satu kesedihan *for those who in sedih mood*

first of all before i start. let me cry. i wanna cry cry cry . homesick. gilaa. i miss my mom, my dad . i can't even stop think bout it even skrg ni dah msuk second week aq kat KML. its suppose to be KM-HELL. series. ok. aq xkisah if aq kena suruh bt kerja2 sendiri like cuci baju n so on. but aku xleh jauh dr parents aku. series. dulu b4 masuk KML aku rasa mcm 'oh yeah. aku boleh tggl jauh dr dorg..skjp jak tu homesick'..n rasa mcm xsabar maw cau dr ruma. but now, HELL NO! aku maw balik ruma, aq maw tgk mama aq hari2. aku nda thn wo sini. there's no happiness. yg ada PENING TEKANAN. you know what, aq blajar something kat sini that aq baru nmpk rasa SAYANG aku ngan parents aq yg sgt2 KUAT. b4 diz maybe aq mcm budak nakal kat rumah, slu lwn ckp mama. but now.. i want my mom, my dad besides me. *crying* ya Allah, kuatkan hati hambumu ini. Kadang2 aku rasa xble tahan wo..this is the first time aq rasa …

info mengenai chemical engineering

SALAM (: halo halo halo! hye eberiwan!
huargghh. ngantuk ar skg ne. tp takpa laa! okay hari ni maw kongsi cket pasal chemical engineering. mungkin ada yang masih kabur2, takfaham sgt what is chemical engineering/kejuruteraan kimia ni. esp for those yg lepasan spm tu. jom baca (:


Apakah dia bidang kejuruteraan kimia?

Kejuruteraan kimia adalah satu cabang profession kejuruteraan yang meliputi segala aktiviti sertaproses untuk menghasilkan bahan yang berguna dari bahan mentah, atau untuk menambah nilai sesuatu bahan.


Adakah jurutera kimia diperlukan di Malaysia?

Negara memerlukan seramai 29,000 jurutera kimia pada tahun 2010, menurut Datuk Rahmah Abu Kasim, Penasihat National Economic Action council (NEAC). Sehingga tahun 2000, jurutera kimia yang berkerja di Malaysia hanya berjumlah 2900 orang (The STAR, April 9, 2003). Di Malaysia, sebanyak 10 buah universiti menawarkan program kejuruteraan kimia (5 daripadanya berusia kurang dari 5 tahun, oleh itu belum menghasilkan graduan). Sehingga t…