Skip to main content

splashes of memory



Assalamualaikum dan hellloooooooooooo! maigad , sumpah lama xbuka blog ni. uhuk uhuk! habuk sana sini! haha. last post was when im at sem two. sekarang ni sudah hujung sem empat. mau masuk sem 5 sudah. woah. hehe. incase someone may forget me, haha, hai emi di sini. tahun dua budak science computer of universiti malaysia pahang :) next sem gonna upgrade to next level, year three. maigadddd. scary okay thun 3? hehe.

okay, sepanjang beberapa sem aku snyap ni obviously there's so many things happened to me. Banyak cerita, memori, pengalaman yang mengajar aku. Bukan sedikit tapi banyak. Maybe this entry gonna be looooonggg because i won't let this memories faded away. aku sudah cakap dulu mau tulis smua perjalanan hidup sini, supaya aku xlupa nanti. :)

Third Sem ( 2013 )

A very tough sem for me. Introduction sem ni pun sudah tough. why? Actually for this sem, because unsuffiecient merit, i need to stay away from hostel, means tinggal rumah sewa. Rumah sewa? Why tough? aku study di #UMPHighwayCampus okay focus highway okay! haha. so means, there's no rent houses dekat2 sana selain kau kena masuk pekan gambang. Since im from sabah and my university was farr way from my homeland, aku terfikir macammana mau cari rumah sewa sedangkan aku d sabah. Satu ja aku fikir time tu, satu kena kuat. Time tu tiada siapa2, mostly kawan2 dapat asrama. Ada juga beberapa ketul, hihi yg nda dapat. Tapi masa tu aku rasa aku kena move on, cari rumah sewa. Kawan d gambang pun nda, so aku start cari online. Time tu smua rumah like smua kena sewa. hurm. Fortunately, aku juga satu rumah ni, fully furnished tapi mahal sikit lah, tambah2 lagi kalau sewa dia agaklah mahal utk student, tapi memandangkan tiada pilihan, aku dan kawan2 lain ( budak borneo + 1 borneo celup keke ) setuju ambil rumah ni.

Cukup segala cukup rumah ini, apa perit dia? perit dia jauh baq hang. 10km dari UMP, tapi boleh naik rapid. But lagi memenatkan, kena jalan around 10-15 minutes to tempat tunggu rapid, kena2 lagi time tu lorong rumah kami dekat bukit. urm, seriesly mula2 penat. even kawan2 lelaki ka prempuan yang datang sana, semua macam "betulka kamu naik bukit ni hari? jauh" respon kami macam nda da sudah, sebab sudah biasa. cuma masalah kalau ada class malam ka,  test ka. memang payah, terpaksa menumpang la bilik2 kawan. Mana lagi mau bayar sewa rumah yg agak mahal, eletrik, makan rumah, rapid, aku rasat time tu hidup boleh cakap agak susah even aku dapat scholarship. Pastu kalau mau pegi class. jam 5 kena bangun sudah. Jam enam keluar rumah sudah, tunggu rapic  yang mungkin datang jam 6:40 or 7:10 am,  nda buli naik rapid lambat nanti lambat datang class jam 8. Aish nda payahlah cakap penat dia, tapi time tu yg bikin naik semangat sebenarnya aku janji dgn diri aku mau study betul2, duit yang aku tabur bayar rumah tu bukan skit, jadi jgn main2. fuh! Alhamdulillah juga last sem punya result menaik sebab d rumah tu kalau nda tidur, tgk movie pilihan kau study ja. Internet pun kadang2 nda kuat line. hahaa.

cerita susah dia banyak, tapi cerita best dia pun banyak :






dapat sama2 masak dengan kawan2, esp geng mulau yang selalu bertandang kalau ada cuti. masak sama sama. layan movie sama sama. really that time where you spending time dengan dorang yang fully ah. mcm bonding camp. hehe. smua turun di rumah. baru tidur smua d ruang tamu, buat ambuyat, masak2 , gossiping, guguma cook time? hahhaa. ya ampun, i miss those moments. replay balik boleh? :(kalau ada tetamu datang, masak2 kenduri tuk tetamu. hahaha. thanks tetamu yang pernah datang tinggal di rumah. pstu bonding2 time dgn housemate memang indah bah juga. menu utama kita maggie masak telur? sosej? hahahaha. memang lah. siapa nda balik rumah mesti kena marah, sebab nanti sunyi d rumah. haha. 

paling penting, sebenarnya tinggal d luar ni banyak ajar, berjimat, sabar, tabah, lebih bersyukur, tanggungjawab dan buat kau lebih matang. time tu kau kena fikir segala benda, macammana mama bapa kau fikir tuk rumah kau. mana kau mau handle sewa rumah, yang lambat bayar, yang nda bayar, yang awal bayar! haha. smua tu toleransi bah yang penting and betul2 berguna sebenarnya. Dulu aku rasa pahit, tapi lama2 fikir balik indah tu memori. Terima kasih tuhan sebab bagi aku rasa tinggal luar, jauh dan susah. Bagi aku tu pengalaman yang tiada ganti sebenarnya. Tulah orang cakap Allah nda uji hamba dia luar kemampuan. Macammana susah pun kami mau p class, mau byr swa smua dulu, tetap dapat tanggung smua tu. tu nama dia pengalaman.



Bersyukur juga, masa zaman zaman susah tu dulu, Allah kuatkan ikatan kami geng mulau :) Terima kasih sudi ada d mana susah dan senang. Btw, lupa mau mention masa awal2 sem 4 tu aku pindah keluar dari rumah sewa dan dapat masuk asrama balik. Sesi perpindahan dan pengangkutan smua di bantu oleh geng mulau, masa mau pindah pun banyak konflik, tapi trimas mulau for always support me :) jujur hati ini sayang sama semua, walaupun ad bikin panas, tpi tulah yg bikin tambah sayang kan? kekeke.


okay sekarang semakin happy duduk d ump ni sebab bonding borneo which macam family kau sendiri. makaseh smua sebab buat kita rasa mcm di rumah. setiap satu daripada hantu2 dalam gambar ni smua nampak jak nakal dan jahat muhaha tapi sebenarnya baik esp sama keluarga orang kita.



hantu hantu borneo yang kuat mengilai madam bilang. muhaha. semua hantu kecuali madam ok? haha.


Allah, kuatkan ukhwah ini :)


Comments

Popular posts from this blog

kisah bilik AG.10

assalamualaikum n haliuu :D

hye hye heyyo heyyo! okay whatsup kwn2 ni ari? ok jg ka? hopefully, suma sihat and comel2 belaka. amboik! hehe. okayy, tnpa membuang masa yg byk, hri ni sa maw cer psl bilik! BILIK? knpa dgn bilik? hehe. sa maw cerita kisah bilik yg pernah sy diami di kolej matrikulasi labuan *KML* :D

dipendekkan cerita, bilik original saya ialah AG.10. apa e2 AG.10 ? hehe. actually .

A : Karisma A = BLOK A
G : Ground Floor
10 = Number bilik

dan pada akhir sem dua sya berpindah randah ke bilik 1.21 = blok A tingkt satu bilik 21 . yiii . bilik bestfriend saya iaitu Najie

kita mulakan dgn kisah ag.10.. sesungguhnya! ag.10 mencoret seribu satu kenangan kpd saya. tula bilik pertama saya kongsi dgn kwn2. karisma A tu dorm pertama sy. before this saya tdk prnh tggl asrama :) dlm bilik tu menyaksikan penat lelah, tangis, tawa, gembira, dendam, marah, sayang and mcm2 gik.

ada satu perkara kebetulan yg very amazing bg sy, sbb roomate saya kebetulan smua dr TAWAU. saya sorang jak dar…

kehidupan d KML ;')

Assalamualaikum wbt n salam satu kesedihan *for those who in sedih mood*

first of all before i start. let me cry. i wanna cry cry cry . homesick. gilaa. i miss my mom, my dad . i can't even stop think bout it even skrg ni dah msuk second week aq kat KML. its suppose to be KM-HELL. series. ok. aq xkisah if aq kena suruh bt kerja2 sendiri like cuci baju n so on. but aku xleh jauh dr parents aku. series. dulu b4 masuk KML aku rasa mcm 'oh yeah. aku boleh tggl jauh dr dorg..skjp jak tu homesick'..n rasa mcm xsabar maw cau dr ruma. but now, HELL NO! aku maw balik ruma, aq maw tgk mama aq hari2. aku nda thn wo sini. there's no happiness. yg ada PENING TEKANAN. you know what, aq blajar something kat sini that aq baru nmpk rasa SAYANG aku ngan parents aq yg sgt2 KUAT. b4 diz maybe aq mcm budak nakal kat rumah, slu lwn ckp mama. but now.. i want my mom, my dad besides me. *crying* ya Allah, kuatkan hati hambumu ini. Kadang2 aku rasa xble tahan wo..this is the first time aq rasa …

info mengenai chemical engineering

SALAM (: halo halo halo! hye eberiwan!
huargghh. ngantuk ar skg ne. tp takpa laa! okay hari ni maw kongsi cket pasal chemical engineering. mungkin ada yang masih kabur2, takfaham sgt what is chemical engineering/kejuruteraan kimia ni. esp for those yg lepasan spm tu. jom baca (:


Apakah dia bidang kejuruteraan kimia?

Kejuruteraan kimia adalah satu cabang profession kejuruteraan yang meliputi segala aktiviti sertaproses untuk menghasilkan bahan yang berguna dari bahan mentah, atau untuk menambah nilai sesuatu bahan.


Adakah jurutera kimia diperlukan di Malaysia?

Negara memerlukan seramai 29,000 jurutera kimia pada tahun 2010, menurut Datuk Rahmah Abu Kasim, Penasihat National Economic Action council (NEAC). Sehingga tahun 2000, jurutera kimia yang berkerja di Malaysia hanya berjumlah 2900 orang (The STAR, April 9, 2003). Di Malaysia, sebanyak 10 buah universiti menawarkan program kejuruteraan kimia (5 daripadanya berusia kurang dari 5 tahun, oleh itu belum menghasilkan graduan). Sehingga t…