Skip to main content

Futher Study Lagi !

assalamualaikum semua :)

wahh. lama betul tak update blog . heheeh. sebelum tu, sa mau ucapkan SALAM RAMADHAN :) ramadhan kareem! skg dah hari ketiga berpuasa , Alhamdulillah smuanya okay dan best . ohyah sebelum sy terlupa, pada 13july hari tu dah keluar result UPU tuk semua lepasan Matrik/STPM/STAM/Diploma . Alhamdulillah, seperti biasa permohonan saya diterima. Terima Kasih Allah. Alhamdulillah dapat second choice saya.


pertama sekali time dapat ni rasa bersyukur sangat. bukan senang nak dpt tmpt kat IPTA ni. dari 6oribu org yg apply , kita kena fight . tahun ni cuma 30ribulebih org jak yg dapat . Alhamdulillah, sy salah seorang drpadanya. terima kasih Allah. Akhirnya, officiallynya aku keluar dari Science Stream. aku dah tinggalkan chemistry secara total. itu yang pasti lah :p mungkin ramai tertanya2 kenapa aku taknak amik engineering? jawapan aku, aku dah cuba , dah panjang jalan aku amik, tapi Allah lebih mengetahui akhirnya UPU menentukan aku sambung dalam bidang yg betul2 aku minat, Graphic and Multimedia. InsyaAllah aku akan berjaya. Engineering adalah my passion but Graphic and multimedia is my real passion. I think i should stand up and fight for what i want. its not time to sastify others. 

dulu aku nak amik engineering lepas mama takbagi amik medic kat mesir. and then i got my UPU , amik eletrik eletronik engineering kat Uitm Samarahan. tapi aku tolak, aku amik matrik. kat matrik aku dpt module  2. which is science physical, mmg ada kaitan sama engineering pun. pastu, study2 punya study, i found my weakness and i found my realstrength ! from there, i learn how to find myself and punya kekuatan untuk keluar dari kepompong. dulu aku xnak apply graphicmultimedia sbb xnaklah orang sekeliling bercakap, aku simpan jak apa aku mau. atlast, setelah jauh perjalanan, dr UPU lps spm, MATRIK smpilah UPU for degree, finally Allah shows me, ini takdir saya. macammana jauh pun kita cuba ubah takdir kita tpi kalau Allah tak izinkan , ia takkan terjadi. skrg aku yakin ini yg terbaik, Allah dah aturkan aku, dah temukan aku dgn my real strenght. semoga aku lebih berjaya. :)

kepada smua kawan yg masuk U , goodluck! bakal2 mahasiwa/mahasiswa bah ney :) Doakan kejayaan saya k :)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

kisah bilik AG.10

assalamualaikum n haliuu :D

hye hye heyyo heyyo! okay whatsup kwn2 ni ari? ok jg ka? hopefully, suma sihat and comel2 belaka. amboik! hehe. okayy, tnpa membuang masa yg byk, hri ni sa maw cer psl bilik! BILIK? knpa dgn bilik? hehe. sa maw cerita kisah bilik yg pernah sy diami di kolej matrikulasi labuan *KML* :D

dipendekkan cerita, bilik original saya ialah AG.10. apa e2 AG.10 ? hehe. actually .

A : Karisma A = BLOK A
G : Ground Floor
10 = Number bilik

dan pada akhir sem dua sya berpindah randah ke bilik 1.21 = blok A tingkt satu bilik 21 . yiii . bilik bestfriend saya iaitu Najie

kita mulakan dgn kisah ag.10.. sesungguhnya! ag.10 mencoret seribu satu kenangan kpd saya. tula bilik pertama saya kongsi dgn kwn2. karisma A tu dorm pertama sy. before this saya tdk prnh tggl asrama :) dlm bilik tu menyaksikan penat lelah, tangis, tawa, gembira, dendam, marah, sayang and mcm2 gik.

ada satu perkara kebetulan yg very amazing bg sy, sbb roomate saya kebetulan smua dr TAWAU. saya sorang jak dar…

kehidupan d KML ;')

Assalamualaikum wbt n salam satu kesedihan *for those who in sedih mood*

first of all before i start. let me cry. i wanna cry cry cry . homesick. gilaa. i miss my mom, my dad . i can't even stop think bout it even skrg ni dah msuk second week aq kat KML. its suppose to be KM-HELL. series. ok. aq xkisah if aq kena suruh bt kerja2 sendiri like cuci baju n so on. but aku xleh jauh dr parents aku. series. dulu b4 masuk KML aku rasa mcm 'oh yeah. aku boleh tggl jauh dr dorg..skjp jak tu homesick'..n rasa mcm xsabar maw cau dr ruma. but now, HELL NO! aku maw balik ruma, aq maw tgk mama aq hari2. aku nda thn wo sini. there's no happiness. yg ada PENING TEKANAN. you know what, aq blajar something kat sini that aq baru nmpk rasa SAYANG aku ngan parents aq yg sgt2 KUAT. b4 diz maybe aq mcm budak nakal kat rumah, slu lwn ckp mama. but now.. i want my mom, my dad besides me. *crying* ya Allah, kuatkan hati hambumu ini. Kadang2 aku rasa xble tahan wo..this is the first time aq rasa …

info mengenai chemical engineering

SALAM (: halo halo halo! hye eberiwan!
huargghh. ngantuk ar skg ne. tp takpa laa! okay hari ni maw kongsi cket pasal chemical engineering. mungkin ada yang masih kabur2, takfaham sgt what is chemical engineering/kejuruteraan kimia ni. esp for those yg lepasan spm tu. jom baca (:


Apakah dia bidang kejuruteraan kimia?

Kejuruteraan kimia adalah satu cabang profession kejuruteraan yang meliputi segala aktiviti sertaproses untuk menghasilkan bahan yang berguna dari bahan mentah, atau untuk menambah nilai sesuatu bahan.


Adakah jurutera kimia diperlukan di Malaysia?

Negara memerlukan seramai 29,000 jurutera kimia pada tahun 2010, menurut Datuk Rahmah Abu Kasim, Penasihat National Economic Action council (NEAC). Sehingga tahun 2000, jurutera kimia yang berkerja di Malaysia hanya berjumlah 2900 orang (The STAR, April 9, 2003). Di Malaysia, sebanyak 10 buah universiti menawarkan program kejuruteraan kimia (5 daripadanya berusia kurang dari 5 tahun, oleh itu belum menghasilkan graduan). Sehingga t…