Skip to main content

semarak muzium 2011/2011

Assalamualaikum..
Hye everyoneeee :) Happy chinese new year to all my chinese prenz k! hppy cny !

manyak mendaa maw story. bh tp ni laaa , sa maw cer pasal SEMARAK MUZIUM :)
program ni best sgt.. alhamdulillah best sgt , thnkx to smua crew2 yg terlibat menjayakan program ni trumanya kepada pihak muzium labuan, marine and muzium chimney :)

mula2 datang ke muzium chimney tuk sesi pendaftaran
 okay program ni diadakan pada 30/12/2011-31/12/2011 *dua hari satu malam. Program ni melibatkan tutorial CP1T1 dari science physical and student account under sir yusuf. Program ni nama dia "Semarak Muzium" OK! memang semarak you, baju kami warna merah lg , menyala nyala..hahaha

ni kat depan muzium chimney

first day kami kat sana kami kena mendaftar n d beri peluang melawat muzium chimney..n nmpk sndri tu menara chimney. Dr sini la baru aku tahu chimney tu apa..n labuan ni femes dgn arang batu dulu. tuuii. punyala. hehe. start sini aku lbh berminat maw taw psl sejarah dia. time ni kakak2 n abang2 crew program ni mmg bg briefing psl muzium ni dgn sgt complete n best. puas hati. lps melawat n mendengar sejarah chimney && arang batu , sorang abang tu  siap bg kami msuk gua *prototype je* dalam tu betul2 ada arang batu time zaman2 dulu2 tu.. n dorg siap bg kami yg arang batu yg kecil tu:) best..! nmpk ka kat pic atas ni.. tu pintu kluar gua tu.. hehee..





lps tu kami di bwa dkt menara chimney tu, n kena suruh buat bulatan kat padang ( tgk pic ni )  n perkenalkan diri :0 lps tu kami di beri baju rasmi program ni..n kmi trus pakai okay ! hehee . cantik kan baju kami tu? lps tu kami tla d beri minum petang !! sedap n mantapp :) best sgt, student physics n account mmg happening !





lps kat muzium chimney..kami bergerak tempat tidur kami.. toooootttt ! kat mana..??? tada...

MUZIUM MARINE LABUAN



NAH~ pernah kamu tidur kat muzium ? HAHA. dlm fikiran kami mula-mula..

~ haaa . mcm night in the museum ka? nanti tulang2 paus2 tu bergrak ka?
~ tidur dgn ikan? wowww

Tapi.. hakikatnya tidur d muzium best .. sbb tu first pengalaman la tidur di muzium, mmg len dr yg len . Smpi jak kat muzium kami take time to solat n rehat kejap n then solat maghrib berjemaah. lps solat dr tazkirah. Alhamdulillah yg bg tazkirah tu mmg best :D lps tu kami d bagi makan. uina! sadap jooo..

kakak & abang yg urus kami :)

ni antara makanannya..makanan superb ok.. sgt..tambah sbnyk mana ja pun buli. program len ada? sikdaaaa .. haha... lps makan ni adalah activity yg sgt best..





nah muka blurr dgr ceramah psl muzium marine..tp mmg amazing laa dunia laut.. anyway mimang laa c ZAINUL paling happy kali aa. dia kan addicted sgt2 dgn laut :) hehe . after that kami ada activity dr jabatan laut. ni paling bikin pening and tapi interesting laa. n byk perkara lucu.

GROUP AKU : BAYU LAUT
KETUA : EWAN ( MERONG MAHAWANGSA )
MEMBERS : EMY ( BAWANG MERAH )
                      FINA ( PUTERI SANTUBONG )
                     KILA ( LUPA AKU NAMA DIA..HAHA )
                     EDONG (APA AAA? )

actually, kami kena suruh pilih nama yg kerakyatan n ada unsur sejarah sikit. hehe. tpi plg manang nama c ewan sampai kena lantik jd penghulu tanpa bertanding. amik kau~! haha :D

activiti pertama malam tu :






kami di beri satu tugasan kena cipta PULAU IMPIAN. tp setiap kumpulan kan ada peranan seperti pelancong, ahli politik , nelayan , orang kampung dan NGO ( kami ). mula2 dgr brief  , mcm pelik n nda best..sekali main ketawa terbahak2 jo..best berabis..hahaha..

begini , aktiviti ni kami akan di surh buat pulau impian and then kami kena bg 8 item untuk isi dlm pulau tu,, kalau x silap sa - sekolah, loji penapisan minyak, resort, pertenakan babi, n ntah pa lg tu. kena buat pulau tu ikut susunan sendiri n keperluan tuk peranan kau. mcm kami dpt NGO, so kami kena consider lebih kepada keselamatan dan kebersihan pulau itew. so, kmi decide takkan letak kandang babi sbb nnti tercemar tu pulau. kunun. hahaah.

ada sesuatu berlaku time kami cipta pulau tu..aku kan tulis 8 item tu atas paper... aku tulis men antam2 ja bah..sambung2.. n time tu, ewan tanya aku..aku 8 item tu..aku ckp la sekolah, resort and loji penapisan minyak BABI . aku gabung 2 item tu. terus muka member in grup aku ketawa berabis esp EWAN. kurang hasam. aku slh sebut . kimbet. hahahaha . kuyak. ok. ! hahaa.

in this activity, plg best time pembentangan. lucu! bley tgk pic kat ats..smua yg membentang gila kuasa , smua mau menangkan pulau sendiri..hahahaha...n time org bentang abg2 dr jabatn laut tu akan pegi certain2 grup tu tuk membangkang smua idea dorg smasa dorg bentang..rasa mcm d parlimen pula. lol. ada NGO yg melawan, ada nelayan yg membantah..mmg best..lucu~ pembentang smua hebaddd :)

palng lucu time grup kami, intro ewan mcm ni..

"tgk smua pulau2 ni.. satu dua tiga empat.. kami jak yg TAKDA BABI!"
hahahahahahahaa...

smua org ketawa berabis... kurg ajar punya stetmen..lol .. n terus ewan menerangkan keistimewaan pulau kami. n then ada la GRUP YG peranan jadi orang kmpung ckp , "ckp xda babi, haram! ba..mana masjid!"..ewan jawab, "kau nmpk bilik ni..dlm bilik ni ada surau.."..hahahaha... lucu~

n then lepas ada suara mengatakan ada pelancong non muslim maw makan BABI! trus ewan ckp , " makan la ikan.." , org tu balas ," nak makan BABI JUGA ! BABI JUGA! " hahahah! keadaan jd kecoh smua mcm maw makan babi,..hahaha..aku ketawa berabis..sekali ewan panas..ewan jawab..

"KAW NAMPAK NI ADA KEDAI KAN.. DALAM KEDAI NI ADA SARDIN..KAU AMBIL SARDIN TU..SARDIN BAAAABIIIII"

bahahahahahhahaha. pecah ketawa kepalingan. mcm maw terkencing. kimbetttt.


itu antara kebest-an dlm aktivit ni..hahaha.. n then kami pun say good bye to org JABATAN LAUT..

lps aktiviti tu..kami di beri makan...makan lagi.atuiii... makan.. pulut+bubur durian ! pergh ! : D





lps tu.. ada aktiviti of the night..









jalan dgn tutup mata..berbekalkan tali jak..adui..punya la .. kami jalan kan areaa2 muzium tu ja..tpi siap terjatuh dlm lubang dlm galeri tu.. langgar dinding ..mcm bunguk ja..hahhaah..mesti kaka2 n abg2 tu ketawa tgk kami sana~ mcm apa ja. hahahaha tp best la. trus ada smgt berkumpulan tu. klu nmpk kami kat pic first tu..smpi baju ewan lusuh..hahahaha... btw mmg best. tujuan program ni tuk menghargai pancaindera kita..  macamna org nak pegi muzium kalau dorang buta? so.. mcm kami..kami jalan guna deria rasa .. so, org buta sure akan pegang..thats why kat muzium ada prototype..spaya org yg kekurangan ni dpt merasai keadaan muzium. mmg bermakna~!

lps aktiviti ni kami kumpul kat dlm galeri n then kami stay-up layan movie NIGHT IN THE MUSEUM.. hehe.. sambil makan ice cream..atui..makan tgh malam..a.k.a pagi2 buta..hahaha best2 . tq kaka, tq abang2. smua...

31/11/2011



kami melawat muzium labuan pula. ni best sgt :) okay..kamu lyn pic ja la k..penat type ni..hehehe..okay till then. bye. thnx for reading :)






Comments

  1. Emy mcm bru sy nmpk. Nasib ko ada bt gini.

    ReplyDelete
  2. omgosh dora.. punya lama sudah ni.. haha terhibur sa baca

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kisah bilik AG.10

assalamualaikum n haliuu :D

hye hye heyyo heyyo! okay whatsup kwn2 ni ari? ok jg ka? hopefully, suma sihat and comel2 belaka. amboik! hehe. okayy, tnpa membuang masa yg byk, hri ni sa maw cer psl bilik! BILIK? knpa dgn bilik? hehe. sa maw cerita kisah bilik yg pernah sy diami di kolej matrikulasi labuan *KML* :D

dipendekkan cerita, bilik original saya ialah AG.10. apa e2 AG.10 ? hehe. actually .

A : Karisma A = BLOK A
G : Ground Floor
10 = Number bilik

dan pada akhir sem dua sya berpindah randah ke bilik 1.21 = blok A tingkt satu bilik 21 . yiii . bilik bestfriend saya iaitu Najie

kita mulakan dgn kisah ag.10.. sesungguhnya! ag.10 mencoret seribu satu kenangan kpd saya. tula bilik pertama saya kongsi dgn kwn2. karisma A tu dorm pertama sy. before this saya tdk prnh tggl asrama :) dlm bilik tu menyaksikan penat lelah, tangis, tawa, gembira, dendam, marah, sayang and mcm2 gik.

ada satu perkara kebetulan yg very amazing bg sy, sbb roomate saya kebetulan smua dr TAWAU. saya sorang jak dar…

kehidupan d KML ;')

Assalamualaikum wbt n salam satu kesedihan *for those who in sedih mood*

first of all before i start. let me cry. i wanna cry cry cry . homesick. gilaa. i miss my mom, my dad . i can't even stop think bout it even skrg ni dah msuk second week aq kat KML. its suppose to be KM-HELL. series. ok. aq xkisah if aq kena suruh bt kerja2 sendiri like cuci baju n so on. but aku xleh jauh dr parents aku. series. dulu b4 masuk KML aku rasa mcm 'oh yeah. aku boleh tggl jauh dr dorg..skjp jak tu homesick'..n rasa mcm xsabar maw cau dr ruma. but now, HELL NO! aku maw balik ruma, aq maw tgk mama aq hari2. aku nda thn wo sini. there's no happiness. yg ada PENING TEKANAN. you know what, aq blajar something kat sini that aq baru nmpk rasa SAYANG aku ngan parents aq yg sgt2 KUAT. b4 diz maybe aq mcm budak nakal kat rumah, slu lwn ckp mama. but now.. i want my mom, my dad besides me. *crying* ya Allah, kuatkan hati hambumu ini. Kadang2 aku rasa xble tahan wo..this is the first time aq rasa …

info mengenai chemical engineering

SALAM (: halo halo halo! hye eberiwan!
huargghh. ngantuk ar skg ne. tp takpa laa! okay hari ni maw kongsi cket pasal chemical engineering. mungkin ada yang masih kabur2, takfaham sgt what is chemical engineering/kejuruteraan kimia ni. esp for those yg lepasan spm tu. jom baca (:


Apakah dia bidang kejuruteraan kimia?

Kejuruteraan kimia adalah satu cabang profession kejuruteraan yang meliputi segala aktiviti sertaproses untuk menghasilkan bahan yang berguna dari bahan mentah, atau untuk menambah nilai sesuatu bahan.


Adakah jurutera kimia diperlukan di Malaysia?

Negara memerlukan seramai 29,000 jurutera kimia pada tahun 2010, menurut Datuk Rahmah Abu Kasim, Penasihat National Economic Action council (NEAC). Sehingga tahun 2000, jurutera kimia yang berkerja di Malaysia hanya berjumlah 2900 orang (The STAR, April 9, 2003). Di Malaysia, sebanyak 10 buah universiti menawarkan program kejuruteraan kimia (5 daripadanya berusia kurang dari 5 tahun, oleh itu belum menghasilkan graduan). Sehingga t…